Go to navigation or go straight to content


Modeketen van der Kam koos in augustus 2007 voor een webtraffic-kaart om e-mailadressen te werven. Iets meer dan 53.000 kaarten vonden hun weg naar de brievenbussen via Sandd, TNT en VSP geadresseerd. Dat een webtraffic campagne veel respons oplevert wisten we al (gemiddeld 10% op een koud bestand en 20 tot 30% op een eigen bestand), maar 47% was voor ons ook een verrassing.

Reden van dit succes was een mix van ingrediënten:
- het kwalitatief zeer goede klantenbestand
- de sterke band tussen de klant en Van der Kam mode
- de gepersonaliseerde url: www.win750euro.nl
- de strategie om 2500 modecheques te verloten, variërende van 15 tot 750 euro

                             

De klant kon direct zien of ze iets gewonnen had en direct ‘cashen’ via een digitale modecheque in pdf formaat. Op basis van de responsgegevens werd de cheque voorzien van naam en adres van de klant en kon de klant deze printen en dezelfde dag nog verzilveren.

Een interessante uitkomst van deze campagne was niet alleen de respons, maar ook de splitrun waarin de bezorgdiensten TNT Post, Sandd en VSP Geadresseerd het tegen elkaar opnamen. Aan iedere kaart hing namelijk een geluksnummer dat op haar beurt weer gekoppeld was aan de postverspreider. TNT won met een gemiddelde respons van 50,1%, gevolgd door Sandd (48,4%) en VSP Geadresseerd (45,3%).

Een goedkopere postverspreider kost dus respons, maar levert aardige kortingen op die kunnen oplopen tot 10 cent per kaart. Houd er wel rekening mee dat een heel klein deel van de kaarten later dan de beloofde 1 tot 2 weken bezorgd kunnen worden. Bij zowel Sandd als VSP belandden er zelfs een aantal kaarten 2 maanden na de eerste postdatum in de bus. Niet echt klantvriendelijk, zeker als er een einde actiedatum op de kaart staat en klanten verbaasd de winkel in liepen. Maar ja, om maar met een Cruijffiaans gezegde af te sluiten: ‘ieder voordeel heb z’n nadeel’ en vice versa.